Flere og flere af os er forvirrede. Sundhed fylder rigtig meget i vores egen og kollektive bevidsthed. Rådene er mange, vel nærmest uendelige. Kost er nærmest religion, det fyger med påstande om det ene og det andet. Så er kulhydrater farlige, så er det godt at faste, så er fedtstoffer pludselig farlige, så skal vi spise 6 måtider om dagen, så er detox moderne, så er gluten den store synder, tre uger efter er laktose nærmest livsfarligt. Er du forvirret? Det forstår jeg godt!

Vi synes at kunne se en kedelig udvikling: i takt med at vi, i vores samfund har fået mere og bedre viden om sundhed, bliver vi som befolkning federe og vores velvære mindre. Det er et hårdt postulat men, vi står ved det.
Det er på tide at vi beskuer sundhed fra en anden vinkel, det handler ikke om hvad du spiser, men HVORDAN du spiser.

De fleste af os fokuser på mange andre ting når vi spiser, sociale medier, fjernsyn, serier, nyheder er gængse distraktioner. Problemet er at det bedøver vores bevidsthed, således at vi ikke kan mærke hvilket mad og hvilke mængder vores krop har brug for. Som om det ikke er nok, ved vi i dag at vores fordøjelsessystem ikke arbejder som det skal, når vi ikke er nærværende mens vi spiser.

Vi spiser i en tilstand hvor der ikke er ro og nærvær, det betyder at vi spiser for hurtigt og for meget.

Vi bliver naturligvis ikke nærværende fra det ene øjeblik til det andet. Første skridt er at erkende at vi har et problem og så tage ansvar. Først og fremmest handler det om at etablere en god spise hygiejne, det kan gøres i to simple step:

1.
Sluk alle elektroniske apparater, og fjern alle distraktioner – så du kan fokusere på dit forehavende, at spise og nyde din mad.

2.
Spis langsomt, den kan være svær i starten. Et godt trick er at lægge bestikket fra dig efter hver mundfuld så du ikke kan kaste maden ned. Så du kan smage og nyde din mad.

Hovedbudskabet er at vi skal fokusere meget mindre på alle de smarte kostråd og meget mere på at slå autopiloten fra, så vi rent faktisk kan mærke hvad vi har behov for.

Indlægget er første i rækken om kost, og skrevet i samarbejde med min partner Alex Gamberini.